neljapäev, 25. veebruar 2010

Vabariigi aastapäeval Müüsleris


Pildid

Müüsleri mälestusmärk on kohaks, kus me võime meenutada, et Järvamaal toimusid Vabadussõja lahingud, et siin valati verd Eesti riigi eest ja löödi tagasi noore riigi iseseisvust ohustanud vaenlane. Samas on Müüsleri koht, kus saame meenutada tolleaegseid  maakonnavalitsuse juhte ja ärksamaid rahvuslikke tegelasi, kes omaalgatuse korras lõid Järvamaa kaitsepataljoni ja olukorrast tingituna ka erakorralise võimuorgani – Järvamaa sõjaväelise valitsuse. Asetame täna lilled siinsele tagasihoidlikule mälestussambale, millel on kiri: Järvamaa vabastajatele. Tänulik maakond. Kindlasti on see aga ka  mälestusmärk toonaste maakonnajuhtide sihikindlusele ja otsustavusele kaitsta oma riiki ja ühendada selleks oma rahvas. Ajaloost teame, et see ei olnud kerge.

Rääkides Vabadussõjast ja selle kangelastest, ei tule just sageli jutuks, et suure osa sõjaraskustest kandsid ka need, kes jäid koju. Nende hulgas sõtta läinute emad ja vanaemad. Kindlasti ei kasvatanud emad oma poegi selleks, et neid sõdima saata. Isamaale raskel ajal nad tegid seda.
Eile kuulutasin Paide Kultuurikeskuses toimunud vastuvõtul Naiskodukaitse Järva ringkonna juhatuse ülesandel välja konkursi „Järvamaa aasta ema 2010“, ikka selleks, et tunnustada ja väärtustada emaks olemist.

Asetan selle lillekorvi Vabadussõjas langenute ja kõigi iseseisvuse eest võidelnute mälestuseks aga ka nende emade mälestuseks, kes kasvatasid üles need tublid pojad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar