esmaspäev, 18. jaanuar 2010

Jälle nädal möödas, seekord nõupidamisterohke

Möödunud nädalal osalesin Viljandi maavalitsuse raamatupidamise ja personaliarvestuse osakonna pidulikul avamisel. Osakond teenindab alates 1. jaanuarist kõiki maavalitsusi. Viljandis toimunud maavanemate nõupidamise päevakorras oli mitmeid teemasid. nende hulgas nn „Riigimaja kontseptsioon“, mida tutvustas Lääne maavanem Neeme Suur. Põhimõtteliselt on tegemist maakonna keskustes paiknevatele riigiasutustele ühise büroo – ja teeninduskeskkonna loomisega. Kontseptsiooni kohaselt koosneb riigimaja ühest või mitmest hoonest, kuhu on integreeritud kõik riigi kohalikud asutused, mida lähtudes kohalikust situatsioonist ning ametkondlikust eripärast on võimalik ja otstarbekas füüsiliselt koondada. Riigimaja südame moodustab riigi teenindussaal, kus on erineva kohalolekutasemega esindatud maksimaalne arv riiklikke kohahaldusüksuseid. Võib-olla veidi keeruliselt öeldud, aga inimese jaoks muutuks kindlasti teenuste saamine lihtsamaks. Kas ja millal seda kontseptsiooni rakendatakse, ei ole teada. Igatahes Lääne maavanem tegi valitsuskabinetile ettepaneku alustada Läänemaal riigimaja pilootprojektiga.

Eelmisel nädalal sain kokku vastvalitud Järvamaa Noortekogu juhi Jaanika Aasaga. Tore oli kuulda, et uue aasta tegevuskava koostamine käib ja eelarvega töötatakse. Viimastel aastatel on maavalitsuse kaudu noortekogu tegevust toetatud 30 000 krooniga aastas. Raha ei ole suur, aga mõistlikult planeerides võib ka sellega palju ära teha. Leppisime Jaanikaga kokku, et noortekogu teeb senisest enam koostööd Kesk-Eesti Noortekeskusega. Samuti otsustasime, et saame varsti jälle kokku, siis juba ka noortekogu liikmetega.
Reedel toimunud erakorraline MTÜ Järvamaa Ühistranspordi Keskuse üldkoosolek valis uue juhatuse. Maavalitsuse esindajana valiti juhatuse liikmeks maavanem. See oli nii ka varem. Juhatuse esimehena jätkab Jüri Ellram. Ühistranspordi korralduses seisavad lähiaastatel ees muudatused. Sellest olen blogis ka varem kirjutanud.

Laupäevane Järva Teataja tõstatas taas omavalitsuste liidu finantseerimise ja liikmeksolemise küsimuse. Paide linn ähvardab liidust väljaastumisega. Kas sellised väljaütlemised meedia vahendusel on ikka edasiviivad? Kindlasti vajab omavalitsuste liit muutusi ja liikmed peavad selles omavahel kokku leppima. Omavalitsuste liidu tähtsusest olen blogis varem kirjutanud, ei tahaks kordama hakata. Igal juhul lasub kõigil volikogu esimeestel, vallavanematel ja linnapeal selles osas väga suur vastutus. Rääkida lihtsalt muutuste vajadusest, pakkumata välja muid tegevusi peale eelarvekärbete, ei ole just eriti asjalik ja edasiviiv lähenemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar