kolmapäev, 29. september 2010

Tervitus Suunanäitaja 2010 osalejatele

Austatud ettevõtjad ja ettevõtlikud inimesed Viljandimaalt, Jõgevamaalt ja Järvamaalt

Mul on hea meel tervitada teid esmakordselt korraldataval foorumil „Suunanäitaja 2010“, mis loodetavasti täidab sündmuse algatajate eesmärgi – sirutada ettevõtjale abikäsi,  anda märku sellest, et riik tahab olla ettevõtja jaoks senisest enam hea kootööpartner, kes vajadusel alati tuleb appi, nõustab ja julgustab.

Esimesel kohtumise Suunanäitaja 2010 eestvedajatega Tarbijakaitseameti peadirektori Andres Soonistega ja Maksu-ja Tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhataja Raivo Piiritaloga rääkisimegi põhiliselt sellest, et ettevõtjate eksimused on väga sageli tingitud teadmatusest ja oskamatusest reegleid tõlgendada. Riigiasutustel on see teadmine aga olemas. Sellepärast sündiski mõtte korraldada foorum, kus ettevõtjate ja ettevõtlike inimeste jaoks räägitakse läbi kõik olulised ettevõtlusega seotud küsimused. Kuigi ettevõtmise korraldamise põhjuseks sai eelkõige tegutsevate ettevõtjate koolitamine ja nõustamine, on sellel ka mõte ärgitada inimesi ettevõtlusega tegelema. Sellepärast oleme kustunud foorumile ka inimesi, kes alles kavatsevad ettevõtlusega alustada.

Kuigi Järvamaa ettevõtlusaktiivsus on viimastel aastatel kasvanud, on veel palju ruumi arenguks. Järvamaa ettevõtted moodustavad ühe protsendi kogu riigi ettevõtete arvust. Ettevõtlusaktiivsuse suurendamisel  on ülioluline kaasaegse ja efektiivse ettevõtlushariduse pakkumine nii kooliõpilastele, kui alustavatele ja juba tegutsevatele ettevõtjatele, aga ka potentsiaalseile ettevõtjaile. Just teadmiste ja oskuste vähesust peetakse oluliseks takistuseks ettevõtlusega alustamisel.

Tõdesime sel aastal, et eelmise sajandi lõpus ja käesoleva sajandi alguses Järvamaa koolides päris hästi käivitunud majandusõpe on paljudes kohtades soikunud. Põhjuseid selleks toodi erinevaid – rahapuudus, õpetajate puudus jne. Siiski leidsid Järvamaa omavalitsused, et selle olukorraga leppida ei saa. Kui me täna ei alusta ettevõtlikkuse õpetamisega, siis  on meil raske loota, et ettevõtjate arv suureneb. Sellepärast käivitas Järvamaa Omavalitsuste Liit koostöös Kesk-Eesti Noorsootöö Keskusega  mini- ja õpilasfirmade ideede toetusprogrammi. Selle sihtgrupiks on 8.-12. klasside õpilased ja  projekti tulemusena tekivad maakonda õpilas- ja minifirmad, osaletakse õpilasfirmade konkursil, tehakse koostööd noorte ettevõtlusorganisatsioonidega  ja Järvamaa ettevõtjatega ning suureneb noorte huvi ettevõtluse vastu. Mitmeid aastaid on Järvamaa Arenduskeskuse eestvedamisel läbi viidava Järvamaa ettevõtlusnädala raames on juba mitu aastat toimunud noortepäev.

Oleme oluliseks pidanud ka ettevõtjate töö väärtustamist ja nende tunnustamist. Mitmendat aasta korraldab maavalitsus Järvamaa parimate ettevõtete konkurssi. Konkurss „Järvamaa parimad ettevõtted 2010“ on juba välja kuulutatud ja ettepanekuid tunnustamiseks ootame 15. oktoobriks.
Eelnevatel konkurssidel on tunnustuse pälvinud mitmeid ettevõtteid, kes  ka majandussurutise tingimustes on suutnud püsida konkurentsis. Nende edu üheks põhiliseks teguriks on koolitatud ja motiveeritud meeskond.

Ettevõtte juhid vajavad pädevate otsuste langetamiseks mitmekülgset infot, ning sageli nähakse suurima  arengutakistusena seadusandlust ja bürokraatiat. Loodan, et tänane foorum aitab seda probleemi läbi uute teadmiste pakkumise vähendada.

Mõne päeva pärast avame ametlikult Mäo ümbersõidu Tallinn-Tartu maanteel. Siinkohal tahan pöörduda kõigi siia kogunenud ettevõtjate poole – vaadake Mäole ettevõtja pilguga. Sinna on juba praegu koondunud arvestatav hulk ettevõtteid, mis moodustavad Mäo tööstusküla. Kuid ruumi on siin veel ja ümbersõidu valmimine on selles osas loonud uued võimalused. 

Kasulikku päeva teile kõigile! 












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar