neljapäev, 5. november 2009

Eile oli Järvamaa ettevõtlusnädalal noortepäev

Eile Paide Avatud Noortekeskuses toimunud Järvamaa ettevõtlusnädala noortepäev oli kokku toonud saaltäie noori. Enamus neist just selles vanuses, kus hakatakse tegema tulevikuga seotud otsuseid. Sellepärast neile just sellest rääksingi.
















Tervitus Järvamaa ettevõtlusnädala erilehes „Tark tegu toob tulu „ mis ilmus Järva Teataja vahelehena 29.oktoobril.


Inimene teeb elu jooksul palju otsuseid. Ühed neist on tähtsamad ja targemad, teised vähetähtsad ja vahel ka rumalad. Küll on asju, mida targalt või siis rumalalt tehes määratakse inimeste elus paljudeks aastateks ette. Üheks niisuguseks teoks on elukutsevalik. Hea ja meeldiva ameti valik toob tulu pikemaks ajaks ja on tark tegu. Kuidas teha aga see tark otsus, kui puudub elukogemus ja teadmine, mida tegelikult tahetakse? Ühest lahendust siin ei ole, kuid elukutset valides on nõuandjateks vanemad, sõbrad, tuttavad ja ka kool. Tark vanem jälgib oma last tema arengus ja suunab läbi huvialaringide, kirjanduse ning üldise silmaringi laiendamise kaudu just seda teed, milleks on suuremad eeldused. Tark õpetaja oskab oma ainetundidesse põimida erinevate elukutsete tutvustusi, tehes õpitava nii põnevamaks ja elulähedasemaks. Tark kool on võtnud tööle õpetaja-karjäärinõustaja või teeb koostööd Kesk-Eesti Noortekeskusega, kus pakutakse professionaalset teenust.

Mis saab aga siis, kui seni õpitud erialal on töö otsas. Majandussurutis püstitas selle küsimuse paljude jaoks. Paremas seisus on kindlasti need inimesed, kes ennast pidevalt täiendavad ja oskavad sellepärast õigel ajal teha vajalikke muudatusi. Just pidev enesetäiendamine annab kindlustunde oma eluga edasi minna ja uusi väljakutseid vastu võtta. Seega on tark tegu peale elukutse omandamist kohe alustada õppimist uuesti. Järvamaa inimestel on mitmeid kohti, kus uusi teadmisi omandada ja seniseid täiendada. Nende hulgas Järvamaa Kutsehariduskeskus, Paide Täiskasvanute Keskkool, Tartu Ülikooli Türi kolledž, Mainori kõrgkool. Koolitusi korraldavad veel Paide Rahvaülikool ja mitmed teised organisatsioonid. Nende jaoks on tark tegu see, kui koolitamiseks leitakse just need erialad, mida vajatakse täna ja ka homme. Siin aitab pidev kontakt ettevõtjatega ja majanduses toimuva analüüsimine.

Ettevõtja jaoks on lisaks heale ja toimivale äriideele targaks teoks leida hea hariduse saanud ja ennast pidevalt täiendavad töötajad. Ning muidugi ka ennast pidevalt täiendada. Üheks niisuguseks võimaluseks on Järvamaa Arenduskeskuse poolt juba mitmendat aastat korraldatav Järvamaa ettevõtlusnädal. Soovin, et selle möödudes võiksid palju öelda - küll oli tark tegu ettevõtlusnädalal osaleda, tulevikus tõuseb sellest kindlasti tulu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar