reede, 24. juuni 2011

Võidupüha kõne Järva-Madisel

Austatud kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad ja kodutütred, Albu valla rahvas ja kõik kohalviibijad

Aasta kõige ilusamal ajal tähistame Eesti riigi ja rahva jaoks ühte kõige tähtsamat püha - Võidupüha. Täna 92 aastat tagasi Võnnu lahingus saavutatud võit aitas kindlustada meie riigi iseseisvust ja vabadust.  Täna mälestame Vabadussõjas langenud kangelasi ning kõiki neid, kes on võidelnud vaba Eesti eest.  Mõtleme ka tänasele päevale, sellele, kuidas hoiame ja kaitseme oma riiki täna. Selleks on meil eriline põhjus – juba vähem kui kahe kuu pärast möödub kakskümmend aastat Eesti taasiseseisvumisest. 

Möödunud kahekümne aasta üheks oluliseks saavutuseks võime kindlalt pidada tugeva  kaitseväe ja kaitseliidu taasloomist ja arendamist. Kaitseliidu Järva malev ja tema eriorganisatsioonid on selle heaks näiteks. Järva malevas on täna juba ligi kuussada kaitseliitlast ja just viimastel aastatel on malevaga liitunud palju noori. Ütlematagi on selge, et see näitab kõige paremini organisatsiooni elujõudu. Kaitseliidu ülesanne on vabale tahtele ja omaalgatusele toetudes suurendada rahva valmisolekut kaitsta Eesti iseseisvust. Suur osa selles on sõjalisel ettevalmistusel, õppustel ja treeningutel. Teine pool aga isamaalisel kasvatusel ja traditsioonide hoidmisel.   Selles tegevuses mängivad olulist rolli noorte kotkaste ja kodutütarde organisatsioonid. Rõõm on tõdeda, et nende maakonna suurimate noorteorganisatsioonide liikmete arv kasvab.   Erilised tänusõnad tahan öelda nende organisatsioonide vabatahtlikele juhtidele.

Kaitseliit ja tema eriorganisatsioonid on igal aastal hoolitsenud selle eest, et järvamaalastel oleks põhjust nende üle uhkust tunda. Käesoleval aastal võitsid Ernakese võistlusmatka Järva kodutütred, naiskodukaitsjad aga võitsid naiskodukaitse koormusmatka. Võidu tõid hea ettevalmistus ja eelmistel võistlustel saadud kogemused ning loomulikult hea tahe ja eeskujulik omavaheline koostöö.

Kaitseliidul on saanud tavaks, et Vabariigi Presidendi käest toovad võidutule maakonda tublimad kaitseliitlased. Seekordseks tuletoojaks on valitud Türi üksikkompanii rühmapealik Aivar Rullinkoff, keda kaaslased iseloomustavad  kui äärmiselt pühendunud ning aktiivset kaitseliitlast, kes suhtub täie tõsidusega Kaitseliidu  eesmärkide ning missiooni elluviimisse. Aivar Rullinkoff pälvis eelmisel aastal esimest korda välja antud Järva maleva aasta kaitseliitlase tiitli.

Tänasel Maakaitsepäeval osalevad traditsiooniliselt meie politsei- ja päästeametnikud, kelle töö kohta on mul samuti põhjust öelda kiidusõnu. Vaatamata sellele, et töötatakse jätkuvalt kärbitud eelarve tingimustes, on suudetud tagada Järvamaa elanike turvalisus ning oleme jätkuval mandri-Eesti turvalisim maakond.
Eriliselt tahaksin ära märkida politsei- ja päästeametnike poolt läbiviidud ennetustööd. Aastaid on politsei poolt läbi viidud ennetusprojekti „Turvaliselt siia sinna“, mis aitab kaasa liiklusohutuse suurendamisele. Märkida võiks veel   koolivägivalla teemalist  ennetusprojekti  „Sõbralikult on parem” ja uimastiennetusalast projekti „Saab ka teisiti”. Samuti on politseiametnikud korraldanud mitmeid koolitusi ja teabepäevi.
Lääne-Eesti Päästekeskuse  poolt mullu augustis Paides korraldatud ohutuspäev aitas paljudel omandada või üle korrata teadmisi ja oskusi ohuolukorras tegutsemisel. Mitmete ametkondade kootöös läbiviidu projekt „Kaitse end ja aita teist“ aitab juba aastaid omandada ohutusalaseid teadmisis ja oskusi meie noortel. Tähtsat rolli maakonna turvalisuse tagamisel täidavad vabatatlikud. Olulise panuse Järvamaa turvalisuse tagamisse andsid abipolitseinikud, kes oma vabast ajast osalesid politseitegevuses. Samuti on päästetöödel kasvanud vabatahtlike panus – vabatahtlikud päästekomandod on loodud juba paljudes Järvamaa paikades.

Täna tunnustasime siin, Anton Hansen Tammsaare ausamba juures Järvamaa kaunimate kodude omanikke. Teeme seda juba aastaid just Võidupühal, sest iga kodu on kui kivi meie riigi iseseisvuse alusmüüris, mida tuleb kaitsta ja hoida.

Austatud kohalviibijad

Täna saadame siit Järva-Madiselt  maakonna igasse paika Vabariigi Presidendi poolt läkitatud Võidutule. Need meenutavad kõigile omariikluse algust, Võidupüha, milleta poleks olnud vabadust ja iseseisvat Eesti riiki. Võidutuli ühendab sümboolselt kõiki meid, nii meie pidu- kui argipäevastes tegemistes ning sisendab uut jõudu ja usku tulevikku. Usun, et jaaniõhtul on meil kõigil põhjust rõõmu tunda oma perest, lastest, sõpradest, kõigest kaunist.

Ilusat Võidupüha ja  kaunist jaaniõhtut!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar