teisipäev, 14. juuni 2011

Mäos on arendajatele võimalik luua kõik võimalused



Järjekordsele Mäo arengu töögrupi koosolekule olime seekord kutsunud Mäos asuvate kinnistute omanikud ja arendajad, et üheskoos arutada sealseid võimalusi ning kuulata nende plaane edasiseks. Maaomanikele anti ülevaade kinnistute elektriga varustamise ning vee-ja kanalisatsioonitrasside rajamise  võimalustest. Kommenteeriti  liiklussõlme arengut ja maa hinna kujunemist Mäo piirkonnas.
Pärast ettekannete ärakuulamist oli selge, et Mäo uues arenduspiirkonnas on võimalik luua kõik võimalused ettevõtluse arendamiseks. Küll võib näiteks vee-ja kanalisatsioonitrasside rajamine olla ülejõukäiv ühele arendajale - appi peab tulema kohalik omavalitsus ja tegutseda tuleb üheskoos.
Meie algatust arendajatega kohtuda tunnustades, ütles Mäos seni tühjalt seisvat kinnistut omav Silberauto kontserni esindava  AS Hõbevara esindaja Kaidu Jalakas, et täna tahab arendaja, et nö „kõik otsad“ ehk elekter, vesi- ja kanalisatsioon ning teedevõrk oleks ettevõtja jaoks valmis. Lisaks analüüsitakse muidugi tõsiselt võimaliku tööjõu ja klientide olemasolu. Siiski ei tähenda väljaöeldu, et nende jaoks oleks Mäo kinnistu arendamine perspektiivitu.

Arusaadavalt olid koosolekule kutsutud maaomanikud tagasihoidlikud oma plaanidest rääkima. Rõõmustav oli see, et kohtusin peale nõupidamist Mäos kinnistut omavate noorte inimestega, kellel on tõsine arendusplaan olemas. Kohtun nendega juba lähiajal, et arutada, kuidas saan maavanemana kaasa aidata nende plaani realiseerimisele.
Tõsiselt tasub tööd teha ka koheselt realiseeritavate projektidega. Nii on Järvamaa Ühistranspordi Keskus pakkunud maakonna talunikele võimalust, asutada Mäo reisiterminali parklat taluturu jaoks. Türi Talunike Liidus on ideed kaalutud. Siiski ollakse arusaadavalt veel kõhkleval seisukohal.

Olemegi nüüd jõudnud etappi, kus peame rääkima juba konkreetsetest projektidest ja nende toetamisest. Mäo piirkonna terviklahenduste jaoks oleme otsustanud uurida teiste samalaadsete piirkondade kogemusi. Ühe võimaluse selleks pakkus välja Riigikogu liige Tõnis Kõiv, kes on teinud eeltööd Mõigu tehnopargi külastamiseks.

Seadsime käesoleva aasta algusest koos käinud Mäo arengu töögrupi eesmärgiks selgitada välja probleemid ja takistused ettevõtluse arendamisel ning aidata kaasa nendele lahenduste leidmisel. Oleme selle töö käigus saavutanud konkreetsed kokkulepped mitmetes küsimustes. Nüüd peame jälgima, et kokkulepetest kinni peetakse.

Edaspidises töös keskendume aga konkreetsete projektide toetamisele. Kindlasti peame tegutseme ka selle nimel, et  Euroopa Liidu toetuste hulgas uuel finantseerimisperioodil oleks vajalikud meetmed Mäo taoliste arengualade toetamiseks.

Maavanemana saan Mäo töögrupi tegevusest vahekokkuvõtteid tehes teha järeldusi laiemalt. Üheks neist on see, et meie kohalikud omavalitsused ei ole seda valdkonda pidanud  oma tegevuses piisavalt tähtsaks. Ning kindlasti ka see, et ka nö „hullud ideed“, mida eelmisel aastal toimunud arengukonverentsidel öeldi välja palju, vajavad analüüsimist nende teostavuse osas. Muidu jäämegi rääkima, et meie elu viib edasi see, et Mäo ja Anna vahele rajatakse lennuväli. Või et Mäos reklaamtahvli paigaldamine on meie arengu seiskohalt võtmeküsimus.

Tänan kõiki, kes seni Mäo arengu töögrupi tegevuses on jõu ja nõuga kaasa löönud ning loodan edasisele heale koostööle! 

Pildid on Mäo töögrupi märtsikuisest koosolekust:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar