kolmapäev, 23. juuni 2010

Kõne Võidupüha tähistamisel Müüsleris



Austatud kohalviibijad!

Igal aastal, Eesti  Vabariigi aastapäeval ja Võidupühal  on siin, Müüsleri ausambamäel inimesi. Vahel rohkem, vahel vähem, aga neid on alati. Nii siin kui ka teiste Vabadussõjas langenute auks püstitatud mälestusmärkide juures  tunneme end olevat oma riigi, iseseisva Eesti  alguse juures. Just sellepärast, et Vabadussõja võidud on Eesti Vabariigi nurgakivi, on rahvas pidanud kalliks Vabadussõjas võidelnute ja langenute mälestust ning neile mälestusmärke püstitanud. Aga see on ka põhjus, miks võõrvõim on neid mälestusmärke kartnud, vihanud ning hävitanud. See mälestusmärk siin taastati ühena esimestest Eestis. Siis, kui julgemad meie seast lõid pea püsti ja ütlesid, et Eesti peab jälle saama iseseisvaks. Usun, et ausammast taastades tundsid nad Vabadussõjas võidelnute tuge oma püüdlustele.  
Alles hiljuti võisime lõpuks öelda, et Järvamaal on taastatud kõik Vabadussõja mälestuseks kunagi loodud mälestusmärgid. Möödunud aasta novembris  taasavati Paide gümnaasiumis mälestustahvel Vabadussõjas langenud Paide koolipoistele. See oli väärt tegu, sest kui Vabadussõja kõige raskematel hetkedel vajati vaenlase ähvardava kallaletungi tõkestamiseks julgeid ja kindlameelseid sõjamehi, olid meie õpilased ja üliõpilased nende esimeste hulgas, kes suure ohvrimeelsusega järgisid kodumaa kutsele. Et kodukoha rahvas peab nende meeste mälestust kalliks näitab seegi, et täna mõne tunni pärast avatakse Järva-Jaanis vabadussõjas langenutele mälestustahvel. 
Tänaseks on täisealiseks saanud põlvkond, kes jällegi on kasvanud iseseisvas Eesti riigis. Just nemad hakkavad juba lähiajal kujundama oma riigi nägu. Nad on kasvanud vabas Eesti riigis ja usun, et oskavad seda vabadust hinnata ja vajadusel ka kaitsta.    
Asetades lilled siia Vabadussõja mälestusmärgi jalamile mälestame kõiki neid, kes on langenud vaba Eesti eest. Hooligem oma riigist iga päev. Vaba Eesti pole oma kodanike lugupidamise, armastuse ja hooleta lihtsalt võimalik. 
Kaunist Võidupüha!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar