esmaspäev, 12. oktoober 2009

Täiskasvanud õppija nädala sai läbi



8. oktoobril lõpetati Imaveres Eesti Piimandusmuuseumis täiskasvanud õppija nädalat ja tänati tublimaid. Siinkohal esitan need mõtted, mida ütlesin Imaveres:"Loodan, et paljud meist mõtlesid täiskasvanud õppija  nädala ajal oma haridusteele ja sellele, mida oleks pidanud teisiti tegema või ka sellele kuidas ja mida õppida juba täna. Paljude jaoks on selle küsimuse püstitanud majandussurutis – seni õpitud erialal on töö otsas, mis saab edasi? See on aga juba sundseis. Sellepärast ongi paremas seisus need inimesed, kes ennast pidevalt täiendavad ja oskavad sellepärast õigel ajal teha vajalikke muudatusi. Just pidev enesetäiendamine annab kindlustunde oma eluga edasi minna ja uusi väljakutseid vastu võtta.
Inimeste valmisolek õppida ja ennast täiendada on täna väga suur. Sellepärast peaksid kõik, kellest see sõltub, tegema jõupingutusi ümberõppe kättesaadavuse oluliseks suurendamiseks. Järvamaa inimestel on mitmeid kohti, kus uusi teadmisi omandada ja seniseid täiendada. Nende hulgas Järvamaa Kutsehariduskeskus, Tartu Ülikooli Türi kolledž, Mainori kõrgkool. Koolitusi korraldavad veel ka mitmed teised organisatsioonid. Kõigil neil tuleb teha kõvasti tööd, et leida koolitamiseks just need erialad, mida vajatakse täna ja ka homme. Siin aitab pidev kontakt ettevõtjatega ja majanduses toimuva analüüsimine. Paindlikkus ja innovatiivsus peavad täna iseloomustama täiendkoolitust. Oli ju ka käesoleva aasta täiskasvanud õppija nädala motoks „Innovatsioon ja loovus”.

Pean täna kahjuks ütlema ka seda, et Järvamaal ei ole viimastel aastatel Täiskasvanud õppija nädal saanud piisavalt tähelepanu ja kajastamist. Veel on mul kahju, et täna ei ole põhjust välja anda koolitussõbralikuma omavalitsuse tunnustust – kandidaate ei esitatud. Loodan, et üheskoos suudame leida selle põhjused ja tuleval aastal korraldame täiskasvanud õppija nädalat juba paremini. Ikka Järvamaa heas koostöövaimus! Õnnitlen kõiki neid, kes täna tunnustuse osaliseks saavad. Soovin, et järvakad saavad innustust tublimate eeskujust ja asuvad õppima või ennast täiendama, et olla edaspidi hoopis paremini valmis muutusteks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar