reede, 24. september 2010

Foorumilt leiab vastused paljudele küsimustele

Tänane Eesti vajab majanduse elavdamiseks ja rahvastiku üldise heaolu suurendamiseks ettevõtlikke inimesi, uusi ettevõtteid ning olemasolevate ettevõtete jätkusuutlikkuse suurendamist. Edukad ettevõtted suurendavad Eesti riigi üldist ja piirkondlikku konkurentsivõimet, tootlikkust ning loovad juurde uusi töökohti. Ettevõtluse liigne kontsentreeritus ühte keskusesse kutsub esile pöördumatuid ja paraku negatiivseid protsesse teistes piirkondades ja seda pea kõigis elu-olu sfäärides. Seetõttu, rääkides Eesti majanduse dünaamilisest ja ühtlasest arengust, ei saa me tähelepanuta jätta ühtki regiooni, mis saatuse tahtel metropolist eemal asuvad.
Kuigi Järvamaa ettevõtlusaktiivsus on viimastel aastatel kasvanud, on veel palju ruumi arenguks. Järvamaa ettevõtted moodustavad ühe protsendi kogu riigi ettevõtete arvust. Sellepärast oleme oluliseks pidanud ettevõtluskultuuri ja ettevõtlusteadlikkuse arendamist. Järvamaa Arenduskeskuse eestvedamisel juba mitu aastat korraldatud Järvamaa ettevõtlusnädalat. Käesoleval aastal toimub see 8.-13. novembrini.  Oleme tunnustanud Järvamaa tublimaid ettevõtjaid. Konkurss „Järvamaa parimad ettevõtted 2010“ on juba välja kuulutatud ja ettepanekuid tunnustamiseks ootame 15. oktoobriks. Eelnevatel konkurssidel on tunnustuse pälvinud mitmeid ettevõtteid, kes  majandussurutise tingimustes on suutnud püsida konkurentsis. Vesteldes nende ettevõtete juhtidega olen tõdenud, et nende edu üheks põhiliseks teguriks on koolitatud ja motiveeritud meeskond. Ettevõtlusaktiivsuse suurendamisel  on ülioluline kaasaegse ja efektiivse ettevõtlushariduse pakkumine nii kooliõpilastele kui alustavatele ja juba tegutsevatele ettevõtjatele, aga ka potentsiaalseile ettevõtjaile. Just teadmiste ja oskuste vähesust peetakse oluliseks takistuseks ettevõtlusega alustamisel. Selle valdkonna arendamisele peame pühenduma  jätkuvalt.
Edukas ettevõtja on keegi, kellel on teatud kindlad omadused ja kes on suuteline pühendama suurtes kogustes energiat seatud eesmärkide saavutamiseks. Kuid edukal ettevõtjal peab olema ka hea ülevaade kehtivatest õigusaktidest, ta peab teadma milliseid võimalusi ja abi pakuvad erinevad riigiasutused ning kuidas nendega efektiivsemalt suhelda. Sageli jäävad aga just need teadmised ettevõtjatel vajaka.
Seetõttu on Tarbijakaitseamet koos Maksu- ja Tolliametiga algatanud idee korraldada koostöös paljude teiste riigiasutustega ettevõtjatele ja ettevõtlikele inimestele tasuta  riigiasutuste ühisseminar-foorumi Eesti erinevates piirkondades.
Esimene foorum „Suunanäitaja 2010“ toimub Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori modereerimisel Paides, Paide Kultuurikeskuses (Pärnu 18), 29. septembril 2010 algusega kell 9.00 ning on seekord suunatud Kesk-Eesti ettevõtjatele ja ettevõtlikele inimestele.
Foorumil käsitletakse alustavatele ettevõtjatele, juba tegutsevatele ning oma tegevust laiendada plaanivatele ettevõtetele olulisi teemasid – kuidas alustada ettevõtlust, milliseid lubasid ja kuidas neid taotleda, millised on ettevõtlusega kaasnevad maksukohustused ja nende täitmise võimalused, kuidas sõlmida töölepingut ja seda lõpetada ning milliseid toetusi  saab taotleda ettevõtluse arendamiseks. Samuti tutvustatakse nõudeid kaupade märgistusele, hinna avaldamist eurole üleminekul ning räägitakse kuidas reklaamida tooteid kooskõlas reklaamiseadusega. Foorumil saab muuhulgas vastused küsimustele, mida toob kaasa euro kasutuselevõtt, mis on „Ausa hinnastamise kokkulepe“ ning kuidas sellega liituda.
Lisaks üldistele teemadele ja diskussioonidele  möödub oluline osa päevast töötubades, kus saab täpsemalt diskuteerida erinevate valdkondade ekspertidega. Näiteks jagatakse näpunäiteid alustavale ettevõtjale, käsitletakse tarbijakaitse nõudeid, tutvustatakse võimalusi  riigiga elektrooniliseks suhtlemiseks ja arutletakse andmekaitsega seonduvate probleemide üle. Eraldi teemaks on ettevõtluse laienemine välisriiki -  maksuregulatsioon, tööregulatsioon jm.
Riigiasutuste ühisfoorumile on osalema oodatud ka kohaliku omavalitsuse või kolmanda sektori esindajad, õpilased, riigiametnikud ning kõik ettevõtlikud inimesed. Koolitusele registreerimiseks tuleb saata e-kiri aadressile arenduskeskus@jarvamv.ee.
 Järva Teatajas 21.09.2010

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar